El Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting ha donat a conèixer els finalistes de la 12a edició del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte. Es tracta d’Andreu Buenafuente (humorista i comunicador), Francesc Casadesús (director del Festival GREC), Judith Collell (directora de cinema), Miguel Vicente (president i fundador de Tech Barcelona) i Pilarín Bayés (il·lustradora), a la categoria de persona física; a més de les empreses Bizum, Heura Foods i Origen Ametller (en la categoria jurídica).

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte distingeix aquelles persones, institucions, empreses i marques que han estat capaces de fer transcendent la seva creativitat perquè han sabut posar-la al servei de l’humanisme. L’impulsen conjuntament el Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting i el Grup de recerca en publicitat i comunicació radiofònica Publiradio de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És un homenatge a José María Ricarte, qui va ser creatiu publicitari i catedràtic del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB. Va morir el 2010, a l’edat de 77 anys.

La presidenta del Gremi, Laia Rogel, ha assegurat que “tots els finalistes reuneixen l’essència del Premi Ricarte basada en tres criteris: creativitat, innovació i humanisme”. En aquesta edició, la nova junta del Gremi ha dividit el premi en dues categories: persona física, i empresa o jurídica.

 

El jurat

El jurat d’aquesta edició del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte està format per Enric Jové (McCann Barcelona), Mar Alarcón (Foment del Treball), Patricia Luján (Universitat Autònoma de Barcelona), Anna Roca (Proximity Barcelona), Marc Macià ( SantaMarta), Fernando Herrero (Presidentex), Elena Busquets (VIA Empresa), Quim Miró (Comunicació21), a més de Laia Rogel, Montse Arnau, Jordi de Miquel, Philipp Fürst i Xavier Sans, com a representants del Gremi.

 

Nova escultura-premi

Des d’aquesta edició del 2023, el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte té una nova escultura dissenyada per l’escultor català Joan Artigas Planas. A la darrera dècada és dels artistes catalans que més ha exposat en galeries i fires d’art a Europa. Actualment, treballa de forma regular a galeries d’art a França, Alemanya, Dinamarca, Holanda i Suècia.

 

Tots els guanyadors del Premi

Els guanyadors del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte han estat Umberto Eco, Steve Jobs, IKEA i Cirque du Soleil (2012); David Abbott, Camper, ESCAC i Timothy John Berners-Lee (2013); Jordi Évole i Ferran Adrià (2014); Joaquim Barraquer Moner i La Fura dels Baus (2015); Isabel Coixet i Càritas Barcelona (2016); Rosa Oriol i Salvador Tous (2017); Pasqual Maragall (2018); Francisco Ibáñez Talavera (2019); Richard Wakefield (2020); José María Gay de Liébana (2021); i Ferran Rodés (2022).

La setmana que ve s’anunciaran els guanyadors del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte. El lliurament del premi tindrà lloc el 23 de novembre (16 h) a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) coincidint amb la 25a edició del festival Drac Novell.