Premis Ricarte 2023

La il·lustradora Pilarín Bayés i Bizum han estat els guanyadors de la 12a edició del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte 2023 que organitza el Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting. El lliurament del premi tindrà lloc el 23 de novembre (16.00 h) a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) coincidint amb la 25a edició del festival Drac Novell.

De Pilarín Bayés -guanyadora en la categoria de persona física- el jurat ha valorat “la seva llarga trajectòria marcada per la innovació i la creativitat de manera constant on les seves il·lustracions i els seus dibuixos han tingut una transcendència en la societat civil catalana”.

Mentrestant, Bizum -guanyador en la categoria d’empresa o persona jurídica-, el jurat ha dit que “és una eina transformadora, que gràcies a la creativitat ha canviat la manera de pensar i viure de les persones. És un clar exemple dels valors que transmet el Premi Ricarte”.

La presidenta del Gremi, Laia Rogel, ha aplaudit la decisió del jurat dels Premis Ricarte: “tan Pilarín Bayés com Bizum reuneixen l’essència del Premi Ricarte basada en tres criteris: creativitat, innovació i humanisme”.

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte distingeix aquelles persones, institucions, empreses i marques que han estat capaces de fer transcendent la seva creativitat perquè han sabut posar-la al servei de l’humanisme. És un homenatge a José María Ricarte, qui va ser creatiu publicitari i catedràtic del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB. Va morir el 2010, a l’edat de 77 anys.

 

Roda de premsa

El pròxim dimarts 14 de novembre, a les 10.00 hores, l’Espai Lab de l’Institut de Cultura de Barcelona ICUB (la Rambla, 99) serà l’escenari de la roda de premsa dels guanyadors Ricarte.

En aquesta, es parlarà de les notables trajectòries professionals de Pilarín Bayés i Bizum, subratllant les seves contribucions a la creativitat que els han fet mereixedors d’aquest prestigiós premi. També s’explicarà la relació entre el premi i la promoció de la creativitat a la societat, així com el paper i la missió del “nou” Gremi dins del nostre país, amb paraules de Laia Rogel.

Es prega confirmació per assistir a aquesta roda de premsa. Podeu fer-ho al correu: secretaria@elgremidelapublicitat.com

El jurat

El jurat d’aquesta edició del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte està format per Enric Jové (McCann Barcelona), Mar Alarcón (Foment del Treball), Patricia Luján (Universitat Autònoma de Barcelona), Anna Roca (Proximity Barcelona), Marc Macià (SantaMarta), Fernando Herrero (Presidentex), Elena Busquets (VIA Empresa), Quim Miró (Comunicació21), a més de Laia Rogel, Montse Arnau, Jordi de Miquel, Philipp Fürst i Xavier Sans, com a representants del Gremi.

 

Nova escultura-premi

Des d’aquesta edició del 2023, el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte té una nova escultura dissenyada per l’escultor català Joan Artigas Planas. Durant la darrera dècada, Artigas Planas ha esdevingut un dels artistes catalans que més ha exposat en galeries i fires d’art a Europa. Actualment, treballa de forma regular a galeries d’art a França, Alemanya, Dinamarca, Holanda i Suècia.

El contacte amb aquest destacat artista ha vingut de la mà de la gestió de Roser Xandri, responsable de la galeria lleidatana Espai Cavallers.

Tots els guanyadors del Premi

Els guanyadors del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte han estat Umberto Eco, Steve Jobs, IKEA i Cirque du Soleil (2012); David Abbott, Camper, ESCAC i Timothy John Berners-Lee (2013); Jordi Évole i Ferran Adrià (2014); Joaquim Barraquer Moner i La Fura dels Baus (2015); Isabel Coixet i Càritas Barcelona (2016); Rosa Oriol i Salvador Tous (2017); Pasqual Maragall (2018); Francisco Ibáñez Talavera (2019); Richard Wakefield (2020); José María Gay de Liébana (2021); i Ferran Rodés (2022).

A més, del Premi Ricarte, el Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting té un calendari d’activitats anuals adreçades al sector. L’associació és a les portes del seu centenari.

 

Barcelona, 31 d’octubre de 2023