L’Associació Empresarial de Publicitat distingirà l’empresari i publicista català Ferran Rodés amb el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte, en la seva onzena edició. Ho farà en un acte que tindrà lloc el pròxim 29 de novembre, a les 19 hores, a la UAB Casa Convalescència de Barcelona.

Ferran Rodés i Vilà (Barcelona, 1960) és el president del hòlding ISP, cofundador i president del Consell Editorial del diari Ara i president del patronat de la Fundació Antoni Tàpies. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB) i amb diversos cursos de formació especialitzada al Gresham College, IESE i la Universitat de Stanford, ha estat conseller delegat de Media Planning Group, Grupo Havas, Acciona i president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya.

Ricarte, un llegat per al sector publicitari

José María Ricarte (Lillo (Toledo, 1932 – Barcelona, 2010) va ser el primer catedràtic en creativitat publicitària de l’Estat espanyol. Professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Ricarte va ser doctorar-se en Publicitat el 1991 i va fundar el grup Publiradio.

Abans de dedicar-se a la docència va ser guionista i va treballar en diverses agències. Entre el més rellevant, destaca l’elaboració del guió d’un clàssic del cinema negre espanyol A tiro limpio (1963) i, com a director creatiu d’Asesores de Publicidad, va ser l’artífex del lema ‘El Barça és més que un club’ (1973). A més va publicar el llibre de referència Creatividad y comunicación persuasiva (1999).

Un premi amb recorregut

El Premi José María Ricarte reconeix aquelles persones, empreses i entitats que des de qualsevol àrea de la creativitat han transcendit en el seu paper en la història i han transformat la manera de pensar i viure dels ciutadans. L’impulsen l’Associació Empresarial de Publicitat de Catalunya i el Grup d’Investigació en Publicitat i Comunicació Radiofònica Publiradio de la UAB.

Els premiats en les edicions anteriors van ser per Umberto Eco, Steve Jobs, Apple, Ikea i Le Cirque du Soleil (2011); Tim Berners-Lee, David Abbot, Camper i l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) (2012); Jordi Évole i Ferran Adrià (2014); La Fura dels Baus i el Dr. Joaquim Barraquer (2015); Cáritas i Isabel Coixet (2016); Rosa Oriol i Salvador Tous (2017); Pasqual Maragall (2018); Franciso Ibáñez Talavera (2019); Richard Wakefield (2020) i José María Gay de Liébana (2021).