L’empresari i publicista català Ferran Rodés ha rebut el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte 2022 que atorga anualment l’Associació Empresarial de Publicitat en un acte a la UAB Casa Convalescència de Barcelona. “Em sento afalagat de rebre aquest premi, em fa il·lusió perquè és el meu gremi i el meu país”, ha dit Rodés. “Vaig conèixer personalment José María Ricarte, va treballar amb el meu pare. Tots dos eren metòdics quan no hi havia mètode, tot era intuïció”, ha dit.

Rodés ha aprofitat l’avinentesa per fer una panoràmica del sector de la publicitat. “Avui el primer gran canvi és que les marques són irrellevants, el consumidor ha deixat de ser lleial”, ha assegurat. L’empresari ha subratllat que “per recuperar la lleialtat només s’aconseguirà amb creativitat i innovació”.

Segons l’empresari català, avui som en una “revolució bestial. Internet i la tecnologia han canviat l’ordre de la cadena de producció. El ciutadà ha passat de ser controlat i passiu a ser permanentment actiu”. I ha anat més enllà: “hem de prendre consciència que la ciutadania i el consumidor no són exactament el mateix”.

En la seva intervenció, Rodés ha assegurat que “la globalització com la coneixem s’ha acabat, se’n dirà internacionalització. Les empreses han de tornar a tenir una mirada més local, més propera”. I ha donat les claus per redirigir la dinàmica actual: “cal conèixer la comunitat a fons, ser veraç i sostenible, cridar l’atenció, apostar per les comunitats locals, i especialment per la creativitat”.

Rodés (Barcelona, 1960) és el president del hòlding ISP, cofundador i president del Consell Editorial del diari Ara i president del patronat de la Fundació Antoni Tàpies.

Montoliu: “Catalunya necessita empresaris d’èxit com Rodés

El president de l’Associació Empresarial de Publicitat, Álvaro Montoliu, ha assegurat que “Catalunya necessita empresaris d’èxit com ho és Ferran Rodés. Des de la junta vam considerar que mereixia el Ricarte d’enguany perquè és un mirall per al sector, n’hem d’aprendre molt”.

Montoliu s’ha felicitat que la UAB torni a ser coorganitzador del Premi Ricarte. “És el premi més important de l’Associació i el nostre desig és dignificar el nom de Ricarte durant molts anys”. Per acabar ha dirigit un missatge als associats: “Continuarem defensant els interessos de la publicitat perquè Catalunya torni a ser un referent en la publicitat i la creativitat”.

Armand Balsebre: “Rodés representa perfectament l’essència del Premi Ricarte

En representació de la UAB, Armand Balsebre ha felicitat Rodés: “representa perfectament l’essència del Premi Ricarte”. Gran coneixedor de qui dona nom el premi, Balsebre l’ha recordat: “Com deia Ricarte, no hauria de ser difícil reconèixer que en la creativitat es troba l’origen de totes les ciències: en l’entusiasme, en el domini de la paraula, en l’associació d’idees i en la recerca de la diferència”. Ha agraït que la UAB torni a anar de bracet amb l’associació gremial en l’organització del premi, que ha desitjat “una llarga vida”.

Guillermo Ricarte: “La passió del meu pare era la creativitat

En l’acte de lliurament del premi ha intervingut Guillermo Ricarte, un dels fills de José María. “La gran passió del meu pare era la creativitat”, ha recordat. Precisament, el fill de Ricarte va coincidir professionalment amb Rodés. “Fa més d’una dècada, quan ningú es prenia seriosament la sostenibilitat, Rodés ens va avançar que seria un àmbit que generaria moltes oportunitats”. Ricarte ha recordat les converses que tenia amb el seu pare parlant de Rodés: “Sempre em deia: i això com ho veu en Rodés?”.

Un premi amb més d’una dècada de recorregut

José María Ricarte (Lillo (Toledo), 1932 – Barcelona, 2010) va ser el primer catedràtic en creativitat publicitària de l’Estat espanyol. Professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Ricarte va ser doctorar-se en Publicitat el 1991 i va fundar el grup Publiradio.

El Premi José María Ricarte reconeix aquelles persones, empreses i entitats que des de qualsevol àrea de la creativitat han transcendit en el seu paper en la història i han transformat la manera de pensar i viure dels ciutadans.