Aquest dijous 23 de novembre, ha tingut lloc a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona l’acte de lliurament de la 25ª edició dels Premis Drac Novell Internacional, l’únic festival de l’esfera internacional que té per objectiu potenciar el talent i la creativitat dels joves publicistes i comunicadors, i vincular-los amb el món empresarial.

Anualment, els Premis Drac Novell reconeixen les millors campanyes creades pels joves creatius i, com a novetat, els participants han basat les seves creacions en els briefings reals dels patrocinadors.

Enguany, els Premis Drac Novell han rebut unes 230 inscripcions i prop de 200 propostes creatives

La borsa de ocupació online especialitzada en el mercat espanyol Infojobs ha donat l’or a l’equip B(i)C(i) (UAB), l’argent a Minidracs (UAB) i un accèssit a Amantes Creativos (Abat Oliba CEU). Fotocasa, portal immobiliari referent a l’Estat espanyol, per la seva part, ha entregat el primer premi a Mariliendres (UAB), l’argent a Desdentadas (UAB) i també un accèssit a Doble Impacto (UAB). Pel que fa a la firma coreana Miin Cosmetics, ha guardonat els treballs creatius de Las valkírias (UIC Barcelona), dotant-les de l’or, i Dragonas Creativas (UAB), amb la plata. L’operador de transports de passatgers i mercaderies Renfe ha lliurat l’argent a l’equip Mily (UIC Barcelona) i Mychef, fabricant de forns i altres equipaments per a professionals de la restauració, ha reconegut com a mereixedor de l’or a l’equip B(i)C(i) (UAB) i IP (Universidad de Cádiz) per l’argent.

El Drac Novell Internacional és una cita de referència de l’àmbit de la creativitat que organitza el Gremi de la Publicitat, la Comunicació i el Màrqueting i que compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona

 

Eva Pomares, als estudiants: “Sigueu molt més atrevits

En el torn de les intervencions, la directora general de Difusió de la Generalitat, Eva Pomares, s’ha dirigit als estudiants. “Us animo que sigueu molt més atrevits en el sector. A Catalunya som una referència, però trobo a faltar més valentia”, ha comentat Pomares.

Mentrestant, la secretària general de la UAB, Ester Zapater, ha felicitat als estudiants premiats, la majoria de la Universitat ubicada a Bellaterra. I ha fet un prec dirigit al sector de la publicitat: “us demano que en aquestes campanyes de publicitat tant creatives ens ajudeu a eliminar tots els biaixos de génere”.

 

Esforç compartit entre el Gremi i la universitat

El degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Enric Marín ha assegurat que el Drac Novell Internacional és “una iniciativa modèlica que connecta el sector amb la universitat” i ha posat en valor la trajectòria que ha tingut Catalunya com a hub de la creativitat de l’Estat espanyol des dels anys seixanta del segle passat.

La presidenta del Gremi de la Publicitat, la Comunicació i el Màrqueting, Laia Rogel, ha destacat el paper del Festival Drac Novell Internacional dins el sector.

“És una veritable incubadora d’idees per a les marques, sobretot, perquè gràcies a la mirada dels joves podem pensar des d’un altre punt de vista”, apuntava Rogel

Rogel ha reivindicat més que mai el Drac Novell per a “la captació de talent” i el valor que té per als estudiants i futurs publicistes de guanyar-lo: “és el primer de molts, és on comença tot”. La presidenta del Gremi ha agraït l’esforç compartit amb la UAB en aquesta edició del Drac Novell Internacional.

 

Ponents de recorregut

A banda dels premis, el festival Drac Novell Internacional ha programat un seguit de ponències a l’Aula Magna de la UAB. Hi han participat Beatriz Martín, Chief Digital Office BBD Proximity; Daniel Martínez Tessier, Chief Growth Officer de Team Heretics; José María Ricarte de Gracia, Business and Communication Director a Normmal; Eva Conesa, Parner & ECD. twoelf de Más mujeres creativas i Cinto Ajram, Founder & CEO CA Sports.

 

Pilarín Bayés i Bizum, Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte 2023

Pilarín Bayés y de Luna i Bizum han estat distingits amb el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte 2023. La il·lustradora catalana ha agraït la distinció fent un dibuix en el mateix escenari i guanyant-se l’estima del públic assistent. D’altra banda, el director general de Bizum, Angel Nigorra ha posat en valor l’essència, que segons ell mateix, rau en “la senzillesa, l’equilibri entre la col·laboració i la competència, i l’usuari, qui ha popularitzat el servei”.

A més, enguany el Premi José María Ricarte disposa d’una nova escultura, obra del reconegut artista català Joan Arigas Planas.

Encara que Pilarín Bayés i Bizum poden semblar dos actors antagònics, tots dos representen els valors de l’humanisme, la creativitat i la innovació que escenifica la figura de Ricarte”, ha comentat Rogel

Marín, per la seva part, ha lloat que “el professor Ricarte té un paper molt important en l’esfera universitària. De fet, ell és el màxim responsable que la UAB continuï sent un referent en l’àmbit de la creació publicitària i és qui ha singularitzat el perfil de la universitat en aquest àmbit”.

En representació de la família Ricarte, José María Ricarte fill ha celebrat que el lliurament del premi hagi tingut lloc en aquesta Universitat.

El premi torna on va ser casa seva durant més de 30 anys”, ha subratllat Ricarte  

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte és un guardó que ret homenatge a José María Ricarte Bescós (1932-2010), qui fou el primer catedràtic en Creativitat Publicitària de l’Estat espanyol i professor emèrit de la UAB. Els Premis Ricarte distingeixen aquelles persones, institucions, empreses i marques que han fet transcendir la seva creativitat posant-se al servei de l’humanisme, han dignificat l’activitat publicitària, representen una visió àmplia de la creativitat i han construït ponts entre la societat i la Universitat.

 

Amb el suport del Departament de la Presidencia de la Generalitat de Catalunya.