Dimecres, 11 de desembre de 2019. El publicitari i escriptor Joaquín Lorente; la presidenta de l’agència de comunicació ATREVIA i referent del sector de les relacions públiques, Núria Vilanova, i la periodista Gemma Nierga han estat guardonats amb els Premis Mestres de la Comunicació 2019, que organitzen la Fundació de la Comunicació (Fundeco), l’Associació Empresarial de la Publicitat,  i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna
En un context de canvi constant, es van homenatjar aquests tres grans referents del món de la comunicació, un reconeixement que es fa en consideració als seus extraordinaris mèrits en la pràctica professional, la divulgació i la formació dels professionals del periodisme, les relacions públiques i la publicitat.

VILANOVA, PIONERA DE LES RELACIONS PÚBLIQUES

Núria Vilanova és fundadora i presidenta d’ATREVIA, l’empresa més important Global de Comunicació i Posicionament Estratègic a Espanya. La va fundar amb només 23 anys i a dia d’avui compta amb un equip de quasi 400 persones i oficines en 15 països d’Europa i Amèrica. Núria Vilanova ho té clar, “els canvis no ens han de fer por, ens han de motivar, aquesta és la història d’ATREVIA“. És presidenta del Consejo Empresarial Alianza por Iberoamérica (CEAPI) i consellera d’Azkoyen.

Compromesa amb el desenvolupament de coneixement i plataformes empresarials, és fundadora i copresidenta del Foro de Buen Gobierno y Accionariado, amb col·laboració amb el IESE Business School, i fundadora del Observatorio de Comunicación Interna, amb el IE Business School.

En el seu parlament, Núria Vilanova, va recordar que ara “és el moment de construir veritats i destruir mentides”, els valors han estat sempre presents a la seva trajectòria professional. Vilanova va concluir afirmant que “la generació Z (més de 24-25 anys) no té intenció de treballar sempre en la mateixa companyia i valora per sobre de tot els valors i que se’ls permeti deixar petjada. Segons això, jo em sento una mica “Z”!.

També va ser la impulsora de l’estudi anual “Mujeres en Consejos de Administración”, i ha escrit els llibres La esencia de la empresa familiar. Valores y comunicación i Generación Z. Todo lo que necesita saber sobre los jóvenes que han dejado viejos a los millennials, Actúa contra la crisis i Micropoderes, comunicación interna para empresas con futuro.

LORENTE, UN REFERENT DEL SECTOR PUBLICITARI

Des de ben jove, Joaquín Lorente va començar la seva trajectòria professional creant a Barcelona MMLB juntament amb Marçal Moliné, Miguel Montfort i Eddie Borstein. En aquesta agència es fonamenten les bases de la gran publicitat espanyola dels anys setanta i vuitanta. Des de 1985 i durant 20 anys, va estar al capdavant del major grup independent de publicitat del país, essent un dels referents del sector. Al llarg de la carrera, Lorente ha canviat la comunicació de molts sectors des del moment que va començar a treballar per alguna de les seves marques: Osborne, Central Lechera Asturiana, Dodot, Kas, BBVA, Camper…

Lorente va adreçar gran part del seu discurs als estudiants de Blanquerna FCRI, “cal vocació; tenir clar l’objectiu de la publicitat: vendre i dotar de solvència a les marques; i la passió, determinant per a qualsevol disciplina de la comunicació”. Va concluir afirmant que “triomfar és oferir alguna cosa més que els altres, és posar-hi més passió”.

Lorente és autor de Todo lo que sé de publicidad (1987), un dels llibres de publicitat més venuts a Espanya i de Piensa, es gratis, llibre que va estar durant sis mesos a les primeres posicions de venta a la categoria de no ficció a Espanya.

NIERGA, PRESENTADORA I REPORTERA

Gemma Nierga va passar a l’any 1987 a Ràdio Barcelona com a reportera, i fou en aquesta emissora que creà el programa de matinada Parlar per parlar, el qual li va donar notorietat, especialment a partir del 1994, que hom emeté la versió d’aquest programa per a tot l’Estat. Del 1997 al 2012 va dirigir i presentar a la SER La Ventana, el programa més escoltat a les tardes a la ràdio espanyola, i del 2012 al 2017 el matinal Hoy por Hoy. A televisió, el 1988-89 va presentar el programa Dit i fet a Televisió de Catalunya, on es va reincorporar del 1993 al 1997 amb Tres senyores i un senyor, Pares i fills i Tothom per tothom i, el 2018, amb el programa Els meus pares.

Nierga va voler recordar les claus del periodisme: emoció, passió, compromís, preguntar des de la curiositat i des de la perplexitat, honestedat, criteri propi i humilitat. També va voler deixar molt clar que fer de periodista vol dir “avui ha sortit bé però demà pot sortir malament”.

El novembre d’aquest any va passar a col·laborar a El programa de Ana Rosa de Telecinco. En TVE ha presentat El destino en sus manos (1995) i Ya te vale (2008), i a La Sexta Baby Boom (2012). Nierga ha rebut els premis Antena de Oro (1996), Ondas (1997, 2000) i Quim Regàs de periodisme (2013).

Els premis Mestres de la Comunicació són un reconeixement del món acadèmic i el món professional a les persones que han destacat en els sectors de la publicitat, les relacions públiques i el periodisme, no sols pels seus èxits professionals, sinó pel seu esforç divulgador en l’àmbit de la formació i el seu compromís en el desenvolupament i les institucions que representen els professionals de la comunicació. Aquesta combinació d’experiència, compromís i vocació educativa els fa mereixedors del títol de mestres de la comunicació.