Estudi InfoAdex de la Inversió Publicitària a Catalunya 2023

La inversió publicitària generada pels anunciants de Catalunya suposa 845,4 milions d’euros

Eli Rigau (IKI Media), Mª Pilar Urquijo (Exterior Plus), Philipp Furst (Medialog), Gloria Carreras (We24), Patricia Sánchez (InfoAdex), Pedro Villa (InfoAdex), Laia Rogel (el Gremi), Josep Maria Picola (Facultat Blanquerna) i David Rubio (&Beyond) [foto: Maria Cerezuela].

 

Ahir 17 d’abril, es va presentar l’Estudi de la Inversió Publicitària a Catalunya 2023, a càrrec d’InfoAdex, empresa referent en la investigació i el control del sector publicitari a Espanya, en col·laboració amb el Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting.  

Aquest esdeveniment es va dur a terme a l’Espai Línia Barcelona, i va reunir un centenar de persones. Entre les intervencions, la presidenta del Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting, Laia Rogel, va fer valdre l’estudi d’InfoAdex. “A través d’aquest estudi podem entendre millor les tendències i les oportunitats que ofereix el sector i, també, identificar les àrees de creixement i desenvolupament”, explicava. “En definitiva, ens proporciona l’estat de salut dels anunciants”, afegia Rogel. La presidenta agraí que InfoAdex hagi tornat a presentar l’estudi a Catalunya juntament amb el Gremi.

 

Dades clau
Segons l’Estudi Infoadex de la Inversió Publicitària a Catalunya, la inversió publicitària generada pels anunciants de Catalunya s’ha situat en 845,4 milions d’euros, amb un increment del 4,6% respecte a l’any anterior, i que suposa el 20% sobre el total d’Espanya.

A més, la inversió rebuda pels mitjans convencionals de Catalunya ha arribat als 222,1 milions d’euros.

Segons l’estudi d’InfoAdex, un 16,1% dels anunciants de l’Estat espanyol són de Catalunya. El nombre d’anunciants a Catalunya el 2023 va ser de 7.199. En els darrers tres anys, els anunciants de Catalunya han invertit un 27,1% més en publicitat respecte de l’any anterior. 

Catalunya, amb 845,4 milions d’euros, és la segona comunitat autònoma per volum d’inversió publicitària generada –que representa un 20% del total–, després de Madrid, que suma 2.187,5 milions d’euros –i que representa un 51,6%–.

Per distribució provincial, Barcelona (amb el 74,6% de la inversió generada) continua liderant el sector a Catalunya, seguida de Girona (11,1%), Lleida (7,3%) i Tarragona (7,1%).

El primer sector per inversió publicitària generada és el de Distribució i Restauració amb un 14’3% del total. El segueixen l’alimentació, l’automoció, la bellesa i la higiene, i la salut.

La inversió mitjana per anunciant en total del mercat l’any 2023 se situa en 94’5 mils d’euros, i en cas dels anunciants catalans ascendeix als 200 mil euros, aproximadament.

Volkswagen Group España Distr. S.A., torna a ser el primer anunciant per inversió a Catalunya amb el 5’6% de la inversió generada per empreses amb seu social a aquesta comunitat autònoma.

En el passat 2023, la inversió publicitària dels anunciants de Catalunya en els mitjans de la mateixa comunitat ascendeix a 108,9 milions d’euros que suposen un 12’9% sobre el total de la inversió generada a Catalunya i presenta una tendència a l’alça davant l’any 2022.

La presentació de l’Estudi InfoAdex de la inversió publicitària a Catalunya de 2023 ha anat acompanyada d’una taula rodona on experts del sector han pogut comentar les dades presentades i la situació del sector. Entre elles, han participat Iki Group, Exterior Plus, Medialog, &Beyond, We24, i Blanquerna.

Eli Rigau, representant d’Iki Media, va assegurar que “actualment no es contempla una estratègia en la qual no convisquin els mitjans tradicionals i el digital”. Quant al format exterior, María Pilar Urquijo, d’Exterior Plus, subratllà que “si tu vols crear marca i que el teu missatge es consolidi s’ha d’apostar pel format exterior. Exterior té moltes virtuts, però pots fer una campanya molt petita amb una rendibilitat molt gran”.

D’altra banda, Gloria Carreras, de We24, va apuntar que “la contribució de la publicitat al PIB està per sota el 0,9%. Formem part d’un sector especialment conservador, molt sensible, i la incertesa i la inestabilitat política no ens ajuda”. Mentrestant, Josep Maria Picola, professor de Publicitat a la Facultat de Comunicació Blanquerna, digué que “la paraula màgica per a l’anunciant és el retorn de la inversió. La incertesa fa que el sector sigui més poruc”.

Finalment, David Rubio, de &Beyond, apuntà que “la televisió continua sent un referent, no la matem, encara. El digital és un calaix on tot hi té cabuda, les marques s’hi estan posicionant cada cop més”.

Vull llegir l’informe!