El superpoder dels valors
Si aquesta pandèmia ens està ensenyant alguna cosa, és que hem de ser valentes i enfrontar-nos a les nostres pors, amb cautela, però també amb decisió, per a superar aquesta situació tan adversa i incerta. Quedar-nos parats no és una opció.
És el moment de buscar en el nostre ADN, de fer introspecció i descobrir el que realment ens fa autèntics. Pot ser que a això ja se’n digués “valor diferencial” o “valor afegit” però el que realment cal buscar és el nostre “valor veritable”.
Jo vaig estar, com tantes altres, enamorada de Superman. Aquest “morenazo”, pentinat amb ulls blaus i infrarojos i vaig portar “marcón” que li permetia volar i salvar al món dels dolents. Fins que em vaig adonar que sense el seu kryptonita no era ningú i vaig començar a interessar-me més pel reporter sense ínfules, una cosa maldestra, amb ulleres i algun tic, que hi havia darrere d’ell, l’autèntic superheroi.
Perquè el veritable valor de Superman no era que pogués volar o refredar el planeta amb el seu alè (quin bé ens vindria ara, dit sigui de pas), sinó la humilitat. Un valor que li permetia posar les seves habilitats al servei de les causes socials.
I això és precisament el que necessiten comunicar les empreses en aquests moments, el seu valor veritable. Descobrir el Clark Ken que porten dins per a trobar en ell la seva força per a salvar al món dels vilans. Podria semblar un contrasentit de valorar la veritat o la humilitat en l’era de les xarxes socials, on s’abusa sense autocontrol del “postureig”, de “l’autobombo” i fins i tot de la falsa humilitat. Al contrari, explicar el valor veritable de les marques és avui una necessitat.
Un valor veritable que els consumidors perceben i aprecien quan és autèntic, real, quan sali de dins. Però que menyspreen profundament quan s’utilitza per a maquillar imperfeccions o amagar defectes, sense que darrere hi hagi res més que això de sempre o, simplement, res. És precisament aquesta veritat de la marca la diferència entre l’amor i l’odi a aquesta.
En un món on la informació i la desinformació es barregen a parts iguals és fonamental explicar el valor veritable de les nostres marques: qui hi ha darrere, els seus orígens i la seva veritable història, en què creu la marca, quins gustos té, com es diverteix i com s’avorreix, amb qui… És la veritable personalitat de la marca la que transmet emocions i connecta o no amb el públic. El que diem que som no és creïble si no es percep com a real. Dit d’una altra manera, la transparència és un valor en alça que aporta veritat i autenticitat a les marques.
Perquè Superman al cap i a la fi era fum, una creació kryptoniana sense ànima si no fos pel seu veritable jo, Clark Ken, un superreporter molt real.
Sílvia Rodríguez
Responsable de direcció estratègica
LaChincheta Comunicación